Olympus E-M5 ja tarkennus urheilussa.

Kuten olen jo todennut, paljon on puhuttu peilittömien tarkennuksesta liikkuvissa kohteissa. Kävin kokeilemassa Olympuksen E-M5:sen kanssa, miten se suoriutuu tehtävästä. Reilun vuorokauden Olyn kanssa viettäneenä lähdin kuitenkin luottavaisin mielin matkaan. Mukana oli myös D300s ja yksi lasi, ihan varmuudenvuoksi, jos Olyn tarkennus ei riittäisi. Jalustan jätin matkasta, koska tiesin, että E-M5 loistavan kuvanvakaajan ansiosta ottelun jälkeen tehtävän haastatteluvideon saan kuvattua käsivaralta .  Suunnnitelma oli seuraavanlainen. Menen paikalle reilusti aikaisemmin, jotta ehdin vähän kokeilla asetuksia ennen peliä. Kuvaan vasta viimeisessä erässä Nikonilla ne tarvittavat ruudut, mikäli siihen joudun turvautumaan. No eipä tarvinnut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

E-M5 omaa hyvän sähköisen etsimen, johon saa kuvanoton jälkeen hetkeksi kuvan näkyviin. Tämä oli ensimmäinen asia mikä piti kytkeä pois päältä. Otin ensiksi yhden kuvan, sitten tilanne jatkuu, mutta etsimessä oleva kuva peittää näkyvyyden. Asia joka on loistava monessakin kuvauksessa, ei urheilussa toiminut. Seuraava pois kytkettävä toiminto oli kasvojen tunnistus. Se häiritsi tarkennusta ja yritti tarjota jonkun viereisen pelaajan kasvoja. 3d seuranta kyllä toimii, ei niin nopeasti kuin Nikonissani, mutta toimii. Ongelmana olikin 3d seurannan ”hyppääminen” toiseen pelaajaan kesken kaiken. Tosin Lumon valaistus ei tässa anna mitään tasoitusta kameralle. Laitoin asetuksista pelkän jatkuvan tarkennuksen päälle, jonka jälkeen rupesi futaamaan paljon paremmin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvasin 75mm 1.8:n kiinteän linssin kanssa ja ainakin sillä yhdistelmällä tarkennus on riittävä. En väitä, että se mikään D4 olisi, mutta ei sen kanssa tarvitse liikkuvia kohteita aristella. Isoin ”ongelma” oli etsinkuvan kanssa. Kun käytössä on sähköinen etsin, niin näkymässä on pieni viive. Niin pieni, jota ei muissa tilanteissa huomaa. Kuitenkin kun pallo lentää parhaimmillaan reilusti yli 100km/h, pienenkin viiveen huomaa, kun pallo ehtii pois todellisesta kuvasta. Joukkueethan saavat koskea palloon kolme kertaa, ennen kuin se pitää taas toimittaa verkon yli. Normaalisti peilillisellä kameralla otan yhden ruudun jokaisesta kosketuksesta, niin tilanne on vähintään kahdella ruudulla ja usenmiten vielä kolmella 80%:sesti, pallon ollessa mukana kuvassa. Nyt tuohon en ihan päässyt, mutta uskon senkin olevan enemmän totuttelun puutetta sähköisen etsimen kanssa.

Usemmiten kaikki virheet ovat kuvaaja, eivät kameran. Kuvaajan pitää tuntea laitteensa ja tietää miten milläkin kameralla kannattaa kuvata. Pari peliä kun kuvaisi, ehtisi tottumaan kameraan ja varmasti oppisi sähköisen etsimen kanssa elämään. Pienet obtiikat olivat pop. Mukana oli kolme Olyn lasia ja kaksi kulki suojapussissa joka tuli joskus Nikonin objektiivin mukana. Tämän pussin olin laittanut vyölle roikkumaan ja hyvä jos sitä edes huomasi kantavansa. Aika unelma painoinen setti mukana kannettavaksi.

Jos pelkkää urheilua työksi kuvaa, niin silloin tämä ei ehkä ole paras valinta. Kuitenkin urheilukuvaus onnistuu, joten jos sitä tulee välillä tehtyä, se onnistuu myös tällä ilman suurempaa kikkailua. Tämä kokemus vain lisäsi positiivista ajatteluani Olya kohtaan. Lisää muita fiiliksiä kamerasta myöhemmin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s