Mikä on muokattu kuva ja mikä ei?

Mikä on muokattu kuva ja mikä ei? Onko kuvamanipulointi sallittua? Uutis kuvien pitää olla tietenkin totuuden mukaisia, mutta missä menee raja? Jos perus säädöt Lightroomissa ovat sallittuja, mitkä lasketaan perus-säädöiksi? Lightroom alkaa olemaan tänäpäivänä jo niin monipuolinen ohjelma, että kuvasta saadaan ihan erinäköinen jo LR:ssa. Monesti kuulee sanottavan että kuvan pitää olla ”luomu”, eikä niitä saa muokata (nyt en puhu uutiskuvista).  Periaatteessa jokainen kuva on muokattu. Vaikka kuvaisit jpg:nä, niin kamera prosessoi ja muokkaa kuvaa niiden asetusten mukaan mitä olet kameraan asettanut.

untitled-10

Pelkästään Lightroom säädöt+BW

Jos teet LR:ssa säädöt ja konverttaat kuvan musta valkoiseksi, onko se vielä ns sallittua käsittelyä? Näin saa kuvaan jo totuutta vääristävän tai dramatisoivan fiiliksen aikaiseksi. Entä jos photarissa poistaa jonkun häiritsevän yksityiskohdan, esim liikennemerkin?

Jätkäporskuttaa

Ligthroom sädöt. Photarissa poistettu liikennemerkki kontin edestä, ei muuta.

Olen tainnut muutaman kerran mainita, että pitdän kuvista mitkä on tehty.  Tekemällä meinaan muokkausta ja kuvan rakentamista monesta kuvasta. Kuviin yritetään luoda illuusio jostain tilnteesta tai tapahtumasta, vähän kuin elokuvissa. Monesti vielä vähän surrealisesti. Onko nämä sitten valokuvia? Periaatteessa joo, mutta tavallaan ne on ”imageja”, pelkkiä kuvia, mitkä on tehty käyttäen apuna valokuvaamista. Nyt tablettien ja digimedian myllerryksessä uskon, että kuvat ovat menossa enemmän siihen suuntaan.  Multimedia esitykset  lisääntyvät ja tehtyjen kuvien suosio kasvaa.

Petelumisalissa

Lightroom+Photoshop+After Effects. Parista eri kuvasta rakennettu.

Mainokset

3 responses to “Mikä on muokattu kuva ja mikä ei?

  1. Kyllä kai se on aika pitkälle riippuvainen siitä kontekstista jossa kuva esitetään. Jos kuvat on esim. jonkin tekstin yhteydessä kuvituksena, niin kyllä niiden pitää realistisesti kuvata kohdetta.

    Sit jos kuva on pääasiassa ja se on vedetty filttereiden sun muiden läpi ja/tai jotain on poistettu tai lisätty, niin se on mun mielestä hyväksyttävämpää.

    Pääpointti kuitenkin lienee että katsojalle kerrotaan mikäli sitä on muokattu.

  2. Todellakin, konteksti määrittelee rajat. Jos istutetaan photarissa eläintarhan ilves metsään ja esitetään sitä huikeana luontokuvana, ollaan huijauksen puolella. Jos istutetaan se sama ilves Hakametsän jäähallin katsomoon, niin silloin se kävisi vaikka uutiskuvasta enkä näe siinä mitään huijausta.

  3. Joo riippuu tottakai missä yhteydessä esitetään. Mutta on tilanteita joissa ei minusta edes tarvi kertoa muokkauksesta. Esim vaikka bändien promokuvat, kuvituskuva jostain henkilöstä lehdessä, joka on photaroitu ”promokuva tyylillä” yms. Näissä yhteyksissä jokainen voi pitää itsestään selvyytenä kuvanmuokkausta. Tai vaikka tuotekuvissa jotka on tehty mainostamiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s