Ak-Kolumni: Mihin innovaatio suuntautuu?

Tällä hetkellä valokuvauksella menee teknisessä mielessä paremmin kuin koskaan. Meillä on tarjolla kalustoa laidasta laitaan, resoluutio on kasvanut ja ISO arvot hipovat pilviä. ISO:t huitelee jo sellaisissa lukemissa, että kohta voidaan unohtaa termi valokuvaus ja alkaa puhumaan ”pimeä-kuvauksesta”. Kuvien langaton jakaminen on nyt pop, aikana jolloin sosiaalinenmedia työntää lonkeroitaan joka paikkaan. Sähköinen etsin on toinen mikä on parantunut huomattavasti ja aika näyttää kuinka pitkälle se kantaa. Tuleeko se kenties syrjäyttämään joku päivä perinteiset etsimet kokonaan. Kameroiden hinnat ovat tulleet alas päin ja valokuvaus taitaa olla ainakin, Suomen suosituin harrastus joillain mittareilla katsottuna. Kamera löytyy lähes jokaisesta taloudesta ja kuvia jaetaan ympäri mailmaa hirveällä tahdilla.

No, mutta mitä seuraavaksi?

Nikon on jo tehnyt Android käyttöjärjestelmällä toimivan pokkarin. Pelaat Angry Bird:siä, päivität Facebook:kia, ja jopa soitat Skype:llä kamerasta. Voit ladata netistä eri ohjelmia, kuten normaaliin puhelimeenkin. Onko tässä avain tulevaan?  Uskallan väittää, että on. Viimeiseksi testissä olleeseen Nikonin D600:sen  speksejä  tutkiessa mietin jälleen kerran samaa asiaa, mistä olen puhunut parinkin ihmisen kanssa aiemminkin. Nyt kun kameroissa on vaikka mitä hilavitkuttimia yms, niin koska tulee ensimmäinen järjestelmäkamera missä ei ole, kuin pelkät käsisäädöt ja automaatti tarkennus myyntipakkauksesta ulos otettaessa? Eli valikot ovat lähes tyhjät. Tämän jälkeen kameravalmistajilla olisi omat netti kaupat, mistä jokainen voisi pienellä hinnalla ladata ohjelmia, mitä jokainen sitten itse tarvitseekin.

Eli valmistajilla, esim Nikonilla olisi Nikon Store ja juttu toimisi yhtä hienosti, kuin vaikka Apple Store. Kätevää! Näin saataisiin valikko-rakenne yksinkertaiseksi ja varmasti tälläinen ratkaisu mahdollistaisi myös hallintanappien, täydellisen kustomoinnin ilman rajoituksia. Näin kameroiden hintoja pystyttäisiin luultavasti vielä laskemaan, mutta valmistajat saisivat Storen kautta lisää valuuttaa kassaan. Lisäksi samalla idealla, minkä Apple on jo hyväksi havainnut, ne ”nörtit” joilta softien vääntäminen sujuu, voisivat duunailla niitä hilavitkuttimia myyntiin. Tiedä vaikka joku hauskakin löytyisi.

En tiedä onko se tämä, vai jokin muu asia mikä on valokuvauksen tulevaisuus, mutta uskallan silti väittää, että ensimmäinen valmistaja kuka uskaltaa lähteä yllä kuvailtuun kelkkaan mukaan, tulee tekemään siitä hitin!

5 responses to “Ak-Kolumni: Mihin innovaatio suuntautuu?

 1. Ohjelmistojen myymisessä on paljon tukevammat katteet kuin laitteiden myynnissä. Valmistajien kannattaa suunnata tulonlähteitään mahdollisimman paljon ohjelmistopuolelle ja pokkareiden puolella Androidin tapaiset käyttöjärjestelmät tulevat varmasti yleistymään.
  Ammattikäyttöön soveltuvissa kameroissa sitä tuskin nähdään ihan hetkeen. Niissä vasteajoilla ja järjestelmän robustisuudella on iso painoarvo, eikä ylimääräinen ohjelmistokerros auta asiaa.
  Nappien kustomointikaan ei ole varmasti ohjelmistosta kiinni. Se olisi tehtävissä varmasti nykyiselläkin softalla, mutta kameravalmistajat haluavat luoda tietynlaiset rajat kustomoinnille ( esim. D4:ssa on jo paljon enemmän kustomoitavaa kuin D600:ssa ).

  Kuvaprosessoreiden nopeudessa on kuitenkin vielä paljon kehitettävää ja koska rautapuolen nopeus ei ole vielä tosi hyvä edes alemman tason toteutuksella tehtynä, ei se jonkin ohjelmistoalustan päälle rakennettuna parane. Automaattitarkennuksessa on vielä paljon kehitettävää. Miksei kamera voisi tarkentaa sen perusteella mihin katson etsimessä? Miksi kamera ei tajua metsän edessä lentävää lintua kuvatessani, että haluan kuvata sitä lintua, enkä metsää?

  Tällä hetkellä tuntuisi olevan kovia paineita nopeuttaa kuvaprosessorointia. Jos Nikonin D800:nen ei pysty käsittelemään kuvia kuin 4fps ja sen väylä taitaa olla nopein markkinoilla, niin parannettavaa löytyy. Elektroninen etsin on vielä lasten kengissä. Se on kehittynyt jonkin verran Panan G1:en jälkeen, mutta suhteessa potentiaaliin, vähän on vielä käytössä.

  Kameran ympäristön ymmärrys luultavasti tulee paranemaan. Kamerat voisivat oikeasti oppia kuvaajan tavoille.

  Parannettavia asioita on valtavasti ja Android-kamerat ovat aika helppo suunta, mutta ei välttämättä järkevin suunta näillä tehoilla jos kameralta halutaan nopeita vasteaikoja ja toimintavarmuutta ( moniko aktiiviharrastaja tai ammattilainen ostaisi kalliin kameran joka saattaa kaatua juuri kun pitäisi ottaa se vuoden paras kuva? ). Ehkä kameroihin tulee jokin Android tms. käyttöjärjestelmä kylkeen, joka toimii rajapintana muuhun maailmaan ja normaalit kuvaustoiminnot tehdään edelleen vanhalla tavalla.

 2. Jutun olikin tarkoitus herättää ajatuksia samalla siivuten asiaa. Ylimääräinen ohjelmisto kerros voisi olla tottakai se joka tekee kameran toiminnasta epävarmaa, mutta idea oli siinä, että en itse kaipaa muuta kuin käsisäädöt ja automaattitarkennuksen. Valikko rakenne tulisi yksinkertaisemmaksi. Ne ketkä muita toimintoja kaipaa, voisivat sitten latailla ne kameraan.
  Toisaalta tämähän myös tarkottaisi sitä, että ohjelmisto voisi olla nykyistä kevyempi ja varmatoimisempi. Tiedän, että tämä tuskin on vielä hetkeen toteutuva asia ammattikameroissa.

  Kameran nappeja pystyy kustomoimaan nytkin ainakin Nikoneissa ihan ok, mutta täydellinen kustomointi ei olisi ainakaan miinus. Jos D800 prosessoisi 10 kuvaa sekunnissa, ei D4:sen korkeammalle hinnalle olisi perusteita. Mahdollisuudet ovat nykypäivänä varmasti olemassa mutta valmistajat niitä luultavasti panttaavat monestakin syystä. Hinta, jonkinlainen kompromissi laajemmalle käyttäjä porukalle ja jotain pitää jättää seuraavaankin malliin, jotta saadaan asioita parannettua ja uusia tuotteita myytyä.

  Mitä eletroniseen etsimeen tulee, niin se varmasti kehittyy vielä paljon, mutta paljon kehytystä on jo tapahtunut. Esim. Olyn E-M5:sessa elektroninen etsin tuntuu jo hyvältä.

  Ja kuten totesin en itse kaipaa nittä härpäkkeitä/ylimääräisiä toimintoja sinne kameraan ja uskon, että monikaan ammattikuvaaja ei niillä mitään tee. Miten kameran HDR ohjelma voisi tietää millaisen kuvan juuri sinä itse haluat? Ei mitenkään ja niimpä kunnon HDR kuvan joutuu silti tehdä manuaalisesti.

 3. Saattaa olla että kamerat ovat kehittyneet mainioiksi. Mutta samaan aikaan kuvien visuaalisuus on romahtanut tasolle, jossa uutta ei luoda enää ollenkaan, kuvaaminen on vain somessa nähdyn plagiointia ja amatöörien yritystä antaa kuvansa ilmaiseksi, jotta ammattilaiset joutuisivat työttömiksi. Ollaan tilanteessa jossa moraaliton toisen työn tuhoaminen on johtanut koko ammattikunnan kuolemaan. Siinä ei paljon ratkaise ottaako kamera 4 vai 10 ruutua sekunnissa, varsinkin kun ennen nopeutta kuvaaja osasi ottaa kuvan ratkaisevassa hetkessä, nyt ei vaan nappi painetaan pohjaan.

 4. Niin Jore, juuri tosta aiheestahan tässä puhuttiin? Moni asia on varmasti muuttunut niistä ”kulta vuosista”. Yksi asia on esim se, että keskitytään kaikkilla mahdollisilla voimavaroilla valittamaan, kuin se, että yrittäisi vaikka tehdä visuaalista kuvaa…..

 5. Mikko, tietääkseni silmän mukaan tarkentavia kameroita on ollut jo olemassa. Ongelmana oli, kun kuvaajan silmä liikkui etsimessä, esimerkiksi katsoen rajausta, kamera muutti tarkennusta. Tämä on hankala tilanne nopeasti tapahtuvissa tilanteissa, kuten urheilukuvaus.
  Korjatkoon joku tietävämpi, jos olen väärässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s