Viikonloppu Nikon D4:sen kanssa.

iPhone räpsy.
Kuvasta kiitos: Jyrki Tuppuraiselle

Nonniin. Vietin viime viikonlopun  Nikon D4:sella kuvaten. Sain kameran perjantaina ilta-päivällä ja lähes samantien suuntasin Stadin ytimeen, Rautatientorille, jossa oli alkamassa beach volleyn BMW Pro Tourin SM-Finaali turnaus. Turnauksen kuvaus luvista kiitokset Ilkka Lassilalle. Arvostan suuresti yhden sähköpostin taktiikalla toimivia asioita. Myös järjestelyt ja ”jano-juoma” osasto VIP-rekassa olivat loistavasti hoidettu. Thumps up!

-Tossa on toi kamera+linssi, vara-akku, laturi ja käyttö ohjeet. -Joo kiitti, mutta pidä vaan ne käyttö ohjeet… -Etkö sä meinaa lukee niitä? -En meinaa… -No miten sitten pystyt haukkumaan ne? 🙂  -No, mä koitan keksiä jotain omasta päästä… 🙂

Joo, olen todellakin noin tylsä ihminen kuvaus hommissa. Kuten olen jo aikasemminkin sanonut, niin minulle riittää kunhan saan kaiken automaatin pois päältä, paitsi automaatti-tarkennus saa olla apuna. Siksipä kerron nyt fiiliksistäni, siten kun itse kameraa käytän. Nikoneissa valikkorakenne on hyvin yhdenmukainen, joten muutenkin Nikonilla kuvaavana valikoiden ja asetusten käyttö oli sujuvaa.

iPhone räpsy.
Kuvasta kiitos: Toni Flinkille.

Heti kameran käteen ottaessa merkille pantavaa on ison rungon tuoma ergonomia. Isokourainenkin saa siitä hyvän otteen. Kameralla on jo hiukan painoa, mikä taas pönkittää laadukkuuden tunnetta entisestään. Nappien paikat ovat hyvät. Säätöjä on helppo tehdä kuvatessa.

Etsin on iso ja hyvä. Tämä onkin vielä nyky-päivänä varmaan yksi merkittävimmistä eroista Fx ja Dx kennosen välillä.  Hyvä etsin ja hyvä ergonomia ovat sellaiset asiat jotka tekevät kuvaamisesta mukavaa ja luontevaa. Sitä muutenkin kuvaa enemmän, kun kameraa on mukavampi käyttää.

Tämähän on urheilu/toiminta kuvaukseen tehty kamera (joo tiedän, myös luonto ihmiset esim: lintu kuvaajat), joten nuo biitsin SM-Finaalit sopivat hyvin samaan saumaan. D4 lähes maaginen tarkennus on rock, rock, rocodi ROCK! Vehkeessähän on sama tarkennus anturi kuin D800:sessa, jossa huomasin sen jo loistavaksi. Nyt kumminkin kun D4 paukuttaa 11 kuvaa/sec ja kamera ehtii tarkentamaan jokaisen kuvan, huomasin miten hyvin, lähes maagisesti se toimii. Tuolla nopealla sarjakuvauksella kamera näyttää puskurimuistiin menevän rontti 50 kuvaa. Kumminkin kamera tallentaa 80 kuvaa puskuriin ennen kuin alkaa hidastua. Puskurimuisti tyhjenee todella nopeasti ja taas on valmiina uuteen sarjaan. Tämä siis käytettäessä uutta XQD-muistikorttia.

Kyselin viellä Nikonilta miksi kamera näyttää puskuriin menevän vähemmän, kuin sinne todellisuudessa menee. Japanilaiset eivät halua lupailla tyhjiä, vaan näyttävät tilanteen ”pahimman skenaarion” mukaan (en tosin tiedä kuinka huono tilanne on, jos puskuria on käytössä ”vain” 50 kuvaa). Eli tässä tapauksessa CF kortin mukaan. Canonin Mark 3 on puhuttu, että kahta korttia käytettäessä kamera tallentaa hitaamman sisällä olevan kortin mukaan, vaikka käytössä olisi sillähetkellä nopeampi kortti. Nikon ei onneksi tätä tee, vaan silti tallentaa XQD-kortin nopeuden mukaan. Japanilaisessa kulttuurissa vain on tyyli, että jos ei pysty pitämään sanojaan, menettää kasvonsa.

Kuva iLuurilla.

Kamerasta jäi todella positiivinen maku. En hirveästi keksi moitittavaa, varsinkaan kun en ottanut niitä käyttö-ohjeita tarkasteltavaksi 😉 Mutta, ehkä hinta. En kuitenkaan tarkoita sitä, että hintalaatu suhde olisi huono, vaan sitä, että 6000€ on kuitenkin paljon rahaa. Jos ajatellaan kuvaamista liiketoimintana, niin silloin kameralle tarvii todella olla käyttöä. Eli jos kuvaat pää-asiassa urheilua, lintu/luontokuvia yms, suosittelen lämpimästi. Omalla kohdallani laittaisen luultavasti 6000€ kahteen D800, jolloin olisi vararunko samalla ja tapahtumissa ei tarvitsisi vaihdella objektiivia, vaan voisi olla tele ja laajakulma kokoajan käyttö valmiina. Jutun lopussa vielä pieni video aiheesta.

PS: Täältä pääsee kätevästi vertaamaan järjestelmäkameroiden hintoja.

Turnauksen suurin juttu oli ulkomailla ammatikseen pelaavat Nyyströmin siskokset, jotka tulivat Suomeen mestaruutta hekemaan ja lähtivät peliin ennakkosuosikkeina. Toisin kuitenkin kävi. Alla kuvissa olevat Riikka Lehtonen ja Taru Lahti voittivan SM-kultaa erin 2-1.

Riikka Lehtonen

Taru Lahti

Sitten hauska sattuma. Paikalla oli entinen NBA pelaaja Berbard Harris:in. ”Kaveri kuva” on intragram kamaa. Boom!

Loppuun vielä muutama kuva ja videolla juttua D4:sesta.

Lisää kuvia löytyy: facebook.com/Akikuvaa

Ja alla video:

(Linkki korjattu, nyt näkyy oikea video.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s