Haastattelussa valokuvaaja Pasi Salminen

Valokuvaaja Pasi Salminen tarjoaa ”täyden palvelun” lumilauta kuvausta. Mukana tulee valokuvaajan lisäksi, kolat, lapiot, vauhdin-otto linko yms. Muuten Pasi on ”all-aroud photographer”, joka kuvaa kaikkea mitä pyydetään.

Tämä valokuvauksen ”Pelle-Peloton” rakentelee dollyja video kuvaukseen, lennättää tarpeen tullen kuvaus-kalustoa ilmassa kauko-ohjattavalla helikopterilla, auto on modifoitu kuvaus käyttöön, fiksailee ja rakentelee vähän kaikkea. Pasi on myös Snowextremen vastaava kuva-toimittaja.

Kyselin ukolta vähän enemmän missä mennään:

Kuka olet ja mistä tulet?

Pasi Salminen. Syntynyt Kokemäellä, lapsuuteni asununut Ulvilassa. Nykyisin asun Nurmijärven Klaukkalassa.

Kauan olet kuvannut ja miten tie on viennyt valokuvaajaksi?

Taisin ensimmäisen kameran ostaa 90 luvun alkupuolella. Sillon homman nimi oli ihan selkeesti vain dokumentoida skeittausta sen isompaa ajatusta. Oltiin tehty muutamat skeitti videot ja kelasin, että valokuviakin olisi kiva saada. Kuvailin skeittausta hyvin säännöllisen epäsäännöllisesti ensimmäiset kymmenen vuotta. Onnekseni vanhempieni tutuilla oli valokuvaamo ja äitini erittäin mukavasti maksoi valokuvien kehittelyä.

Jossain vaiheessa kuvailin myös luontoa hieman. Oli mukava lähteä aamulla tai myöhään illalla kuvaamaan usvaista jokea tms. Jossain vaiheessa 90 luvun loppua loukkasin skeitillä polveni ja koko valokuvaus jäi hieman takavasemmalle. En nimittäin oikein kyennyt olemaan tekemisissä skeittauksen kanssa koska poltteet lajiin oli niin suuret. Vasta muutettuani pääkaupunkiseudulle muutaman vuoden polvirikon jälkeen innostuin jälleen kuvaamaan skeittausta. Olin tällöin töissä IT-alalla ja skeittauksen kuvaus oli aivan mahtavaa vastapainoa tietokoneen näppäimistön näpyttelylle.

Silloinen työnantajani oli erittäin suotuisa koko touhua kohtaan ja pystyin tarvittaessa pitämään ”omaa” lomaa jos halusin kuvata skeittausta. Tätä nörttihommaa jaksoin about 3 vuotta kunnes Skateland niminen firma (Lamina.fi ja Lamina skeittiliikkeet) kyseli mua sinne töihin. Tiesin, että tässä olis mahtava sauma päästä kuvaamaan enemmän ja muutenkin ajatus, että pääsisi tietokoneen ääreltä pois houkutteli niin paljon, että jätin hyvä palkkaisen nörtti homman ja lähdin Skatelandille. Siellä sitten pääsin tekemään valokuvaushommia. Kuvasin lamina.fi nettikauppaan tuotteita yli 4000 kappaletta. Tuotteiden lisäksi kuvasin heidän team:in skeittaajia ja myös lumilautailijoita. Tässä samassa sitä sitten tutustu muihinkin lumilautailijoihin ja rupesin kuvaamaan samalla heitä. Muutenkin hommat siellä oli kyllä todella vaihtelevia ja opettavia.

Tuotin captured tv nimisen skeittiohjelman seka muutamat reilikilpailut ski/board expo messuille. Työn ilo loppui kuitenkin toisenkin polveni rikkoutumiseen. Tälläkertaa lumilaudalla. Pitkän sairasloman jälkeen lähdin Skatelandista ja rupesin yksityisyrittäjäksi. Tämä taisi olla n. 2005-2006 ja siitä lähtien ollaankin sitten kuvattu täysipäiväisesti. Yrittäjyyden alkuvuosina varmistin tulon saantini, bussipysäkkien mainosten vaihtelulla.

n.2001-2002 – Menin mukaan Asphalt nimisen skeittilehden tekemiseen.

n.2003 – Tein yhden Asphalt lehden kokonaan itse. Kaikki artikkeleiden kuvat olivat minun ottamia, samoin myös suurin osa mainoksista

n.2004 – Aloittelin SnowExtreme lehdessä hommien tekemisen.

2005 – Ettalan Eeron kanssa ekat sessarit ja siitä lähtien ollaan kuvattu yhdessä.

Sinussa on vissiin ”hiukan” kalusto-friikin piirteitä? Millanen kalusto on tällähetkellä käytössä?

No lähinnä tykkään tehdä töitä hyvällä kalustolla. Karsin mielummin elintasoa, lomia ja kuvaan sellaisella kalustolla millä työt tuntuu kivalta.

Kuinka tarkan listan haluat? Riittääkö ihan yleinen tyyliin:

3x Canon runkoja

10x Canon linssejä

3x canon pikkusalamoita

10x pocket wiz

3x 1200w akkukäyttöisia studio salamaoita

6x 500w studiosalamoita

Ziljoona jalustaa

No joo, eiköhän tuollanen lista riitä…. 🙂

Lumilautailun kuvaus sun juttus mutta mitä muuta tulee kuvattua, kun lautailukausi on pulkassa?

Tulee kyllä kuvattua hyvinkin pitkältä ihan mitä vaan – laidasta laidan alle. Ehkä suurin työllistäjä on yritystapahtumat. Useimmiten ihan tapahtumadokumentointia, mutta myös tehdään paljon semmosta valokuvauspistettä juhliin. Eli roudataan studio juhlatiloihin ja kuvataan ihmisiä. Kuvat sitten vaikka suoraan isoille screeneille muun juhlaväen pällistetteleväksi tai vaikkapa tulostettuna mukaan. Noiden lisäksi tulee vähän tehtyä myös videoita yrityksille. Jonkin verran tulee kuvattua tuotteita ja näistä 90% yhdelle kultasepälle. kts. www.eskolindroos.fi. Oon semmonen jokapaikan höylä, jolta saa kuvan kun kuvan. Ei ole vielä kertaakaan tullut sanottua ei asiakkaalle sen takia, että en olis osannut tehdä hommaa. Jos joku juttu on ollut tuntematon, niin se ollaan sitten opeteltu. Olen aina yltiöpositiivinen kaikessa mitä teen.

Duunailet myös ilmakuvausta. Kerro vähän siitä.

Joo, se oli ehkä historiani tyhmin päähänpisto. Olin yhden kuvaajan kanssa reissussa ja ruvettiin puhumaan asiasta. Hän oli miettinyt joskus samaa ja kelasin, että jos joku muukin on miettinyt asiaa, niin sitten sen on pakko olla mahdollista. Nyt monen vuoden ja useiden kymmenien tuhansien investointien jälkeen voin sanoa, että se on mahdollista, kivaa ja haastavaa. Harmi vaan kun on noita muita töitä niin hitosti, että ei ehdi tätä markkinoimaan ja tekemään juuri yhtään

Reissaatko paljon duunin puolesta?

Nykyisin yritän välttää kaikella mahdollisella tavalla matkustelua, mutta onhan sitä joutunut tai saannut tässä duunissa harrastaa. Parhaimmillaan tai pahimmillaan lähes pari kuukautta putkeen reissattu.

Sun ottamia kuvia nähdään ympäri mailmaa, lehdistä lentokenttä mainoksiin. Meetkö jätkien kanssa ihan randomisti kuvailee ja lähettelet parhaat kuvat, vai tuleeko tilauksena jotain tietynlaista kamaa, mitä sitten haetaan?

Lumilautakuvat menee täysin randomilla. Kuvaa tiettyjen laskijoiden kanssa ja sitten yhdessä laskijan kanssa yritetään ensin myydä kuvat laskijan sponsoreille ja sitten sen jälkeen rupean tuuppaamaan loput kuvat lehdille ympäri maailman. Homma menee about niin, että joulukuu – huhtikuu kuvataan ja sitten about tammikuusta eteenpäin lähetellään kuvia laskijoiden sponsoreille ja toivotaan, että he ostaisivat kuvia. Lehdet saavat nähdä kuvat n. huhtikuu – elokuu välissä. Riippuen sponsorien nopeudesta. Kierona touhuna tässä on vielä semmonen, että lehden maksavat vasta sitten kun julkaisevat kuvat, eli huonoimmassa tapauksessa olen ottanut kuvan esim: 2011 joulukuussa ja lehti julkaistaan vuoden 2013 huhtikuussa. Tämä tarkoittanee, että saan palkan lähes puolentoista vuoden päästä kuvan ottamisesta.

Kenen laskijan kanssa oot eniten kuvannut?

Ettalan Eeron kanssa olen tehnyt töitä eniten.

Kuva: Pasi Salminen

Mikä on hienoin/huonoin muisto tai tilanne tässä työssä?

Vaikea mennä sanomaan mitään yksittäistä muistoa, mutta edelleen muistissa on fiilikset ekasta sessarista Ettalan kanssa ja sen jälkiseurauksista. Kuva jonka siellä otin päätyi Nitron (eeron lauta sponsori) julisteeseen, mainokseen ja dvd:n kanteen, sekä useisiin lehtiin.

Kuva: Pasi Salminen

Miten koet tämän digitaalisuuden ja ”netti hysterian” vaikutukset valokuvaukseen?

Digi on nopeuttanut ja helpottanut kuvausmenoa ja kuvien jakoa. Ennen kuvasta lähetettiin diat lehdille ympäri maailmaa ja toivottiin, että ne tulis takas. Nykyisin Tiffit lentää aika spiidillä palvelimille eikä ”originaaleja” tarvitse lähetellä.

Riittääkö into kuvailla vapaa-aikana myös?

Aika hiljasta on ollut. Tosin kesällä muutamat kerrat vaimokkeen kanssa lähdettiin räpsimään kuvia huvikseen, sekä lasten kanssa mökkireissulla innostuin. Todella harvinaista, että haluaa edes kameraa katsoa vapaa-ajalla. Varsinkin näin talvella, kun kamera on kädessä työn puolesta päivittäin useita tunteja.

Sulla on aika paljon kokemusta erillaisista kuvauksista erillaisissa ympäristöissä. Mitä vinkkejä antaisit alotteleville kuvaajille?

Sanotaanko, että jos asiakas pyytää jotain asiaa, niin tekee sen ja pikkusen enemmän. Muistakaa, että monet ostavat valokuvan lisäksi valokuvauksen, eli elämyksen. He voivat olla tyytyväisiä kuvaan, vaikka se ei olisi välttämättä maailman paras jos itse kuvaus on tapahtunut särmästi ja niin, että siitä jäi hyvät fibat.

Muistakaa treenata paljon sommittelua, kuvaustilanteita sekä kamera pitää olla niin tuttu, että kaikki perus säädöt onnistuu katsomatta kameraa.

————————————————————————————————

Toi Pasin auto on kokonaan rakennettu tuohon kuvaus touhuun. Pysyy kamat järjestyksessä (?), kun on kamoille omat lokerot.  Auton kylkeen saa ”Studion” pystyyn, katso time-laps täältä. Herra tekee myös masto kuvauksia auton perään tulevalla mastolla jonka max korkeus on 18 metriä. Lisäksi hän tekee dollyja videokuvauksiin, katso tarkemmat infot alla olevan skyeye.fi linkin kautta.

Katsele myös läpi Salmisen sivut ja blogi:

www.pasisalminen.com

www.skyeye.fi

Pasin Blogi

Pasi Salminen Photography in G+

Pasin twitter

Mainokset

One response to “Haastattelussa valokuvaaja Pasi Salminen

  1. Päivitysilmoitus: haastattelu « PhotoPasiSalminenCom·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s